Architecture | Ipês House | StudioMK27

Marcio Kogan’s StudioMK27 designed the Ipês house in São Paulo, Brazil.

In the design and construction of the House of Ipês there is exposed concrete. In this house the material is used in a radical manner throughout the upper volume. The large concrete box appears to be floating atop a glass volume. In the living room, which continues to the veranda and the garden, the doors open entirely, diluting the division between interior and exterior. The main entrance is done through pivoting panels that also open entirely to the front garden. In the internal space, a long irregularly-shaped sofa wriggles around the room, constructing a space with no hierarchy among the different orientations.

The structure of the house incorporates large spans which accentuate the Idea of a floating Box, besides propitiating a totally free and continuous space. The use of raw concrete refers to modern buildings, aesthetically and functionally, as in a dialogue with this modern architecture. The House of Ipês, with its grand spans and brute material, transpires a sobriety and the concrete impregnated by the passage of time, exposes the existence of the life of the building.

One thought on “Architecture | Ipês House | StudioMK27

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s